KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

XXXIV Liceum Ogólnokształcące powstało w 1990 roku i pierwotnie miało siedzibę w budynku przy ul. Żeromskiego 26. Wcześniej mieściła się tam szkoła podstawowa oraz Centrum Kształcenie Ustawicznego Nr 1.
Do 2003 roku XXXIV LO wchodziło w skład Zespołu Szkół Ogólnokształcących Nr 3. Potem stało się samodzielną placówką.

W latach 1990-2000 liceum kierował dyr. Bonifacy Krupski, a jego zastępczynią była Michalina Durska. Obydwoje państwo dyrektorzy byli matematykami i przez długie lata szkoła rozwijała się w kierunku matematyczno-informatycznym.

W 1997 roku nawiązaliśmy współpracę z PWSFTViT im. L. Schillera. Tak rozpoczął się nietypowy, interesujący czas w życiu naszej szkoły. W szkole ruszyły warsztaty teatralne, młodzież często chodziła do kina i teatru, zaczęli przyjeżdżać do nas sławni artyści m.in. Jerzy Kamas, Radosław Pazura, Jan Wieczorkowski.

W latach 2000-2014 dyrektorem szkoły była Pani Izabela Sokołowska.

8.czerwca 2001 roku liceum przyjęło imię słynnego reżysera Krzysztofa Kieślowskiego.

Gdy w 2002 roku pojawili się pierwsi absolwenci gimnazjów, zaczęliśmy specjalizować się w określonym kierunku. Wówczas młodzież uczyła się w klasach, w których w ramach wiedzy o kulturze zdobywała umiejętności w zakresie:reżyserii, operatorstwa, animacji komputerowej, aktorstwa, dziennikarstwa, fotografii.
Nawiązaliśmy stałą współpracę z Muzeum Sztuki, Muzeum Kinematografii, Kinem Charlie, Teatrem Nowym. Braliśmy udział w festiwalach: Dialogu Czterech Kultur, Człowiek w Zagrożeniu, Camerimage. Nasza młodzież odbywała zajęcia z wykładowcami PWSFTViT.

Zawsze mogliśmy liczyć na życzliwe wsparcie Pani Marii Kieślowskiej oraz Przyjaciół Krzysztofa Kieślowskiego: Rektora PWST im. L.Solskiego w Krakowie prof. Jerzego Stuhra oraz Senatora Krzysztofa Piesiewicza.

Młodzież naszej szkoły spotykała się m.in. z Igą Cembrzyńską, Markiem Kondratem, Cezarym Pazurą, Zbigniewem Zamachowskim, Jerzym Stuhrem, Krzysztofem Kolbergerem, Maciejem i Mateuszem Damięckim, Karolem Strassburgerem, Grażyną Barszczewską, Edytą Jungowską, Rafałem Mroczkiem, Krzysztofem Piesiewiczem, Krzysztofem Zanussim, Wojciechem Lepianką, Krystyną Jandą, Januszem Gajosem, operatorami: Sławomirem Idziakiem, Krzysztofem Wierzbickim, Jackiem Petryckim.

W latach 2014-2018 XXXIV LO wchodziło w skład Zespołu Szkół Ogólnokształcących  Nr 7 przy ul.Minerskiej.

Od września 2018 roku liceum jest ponownie samodzielną szkołą, jej nową siedzibą jest budynek przy ul.Wapiennej 17.